Det finns många bra tips som de använde förr när det var betydligt vanligare att lösa saker och ting på egen hand för att få en snyggare och trevligare trädgård med enkla småknep som inte krävde speciellt mycket fantasi. Detta utan att behöva köpa dyra bekämpningsmedel och näring till trädgården. Här kommer några lätta och billiga tips som man kanske har nytta av i sin egen trädgård och kan på så vis bli en skickligare trädgårdsmästare.

Ogräs

Ogräs känner alla till som har en trädgård och det har kämpats mot denna plåga under flera århundraden. Ett enkelt husmorstips för att bli av med ogräs, är att lägga ut dagstidningar i rabatterna och därefter täcka med ett tjock lager av täckbark ovanpå tidningarna. Detta knep är inte bara miljövänligt utan också effektivt, vilket gör att man slipper rensa ogräs på cirka tre år. Tidningarna kommer så småningom att försvinna på egen hand, men innan dess kommer de att hålla kvar fukten i rabatten under varma och torra sommardagar. Detta är särskilt aktuellt nu med den sommar som har varit hittills, med sitt bevattningsförbud runt om i landet.

Ohyra

Ohyra är ett gissel i trädgården och då finns det ett smart sätt att tillämpa för att slippa dessa insekter och andra skadedjur som äter upp växterna eller gör så att de dör. För att bli av med de oönskade gästerna kan det vara all idé att ägna sig åt att samplantera. En blomma som inte bara är vacker, utan också väldigt effektivt vad gäller att skrämma bort bladlöss är tagetes. Det går att hitta plantor av tagets eller frön i annonser på http://www.allaannonser.se/ eller i butiker som säljer växter.

 

Plantera tagets runt omkring tomater, rosor och andra växter som ofta har problem med bladlöss. Blomman framställer ett ämne som bladlössen inte gillar. Andra växter som också kan skydda rosor är timjan, lavendel, salvia och andra kryddörter, samtidigt som man har nytta av dessa kryddor till matlagning och bakning. Skulle man plantera gräslök, vitlök och lök i grönsakslandet så anses det som ett bra skydd mot exempelvis morotsflugor.

Mossa

Det är ju ingen som vill ha mossa i sin gräsmatta, men mossa kan faktiskt vara riktigt vacker om den finns på stenar och andra saker. För att sätta piff på sin trädgård och få mossa där man vill ha den, går det att hjälpa naturen på traven, genom att helt enkelt ta en pensel, för att sedan stryka naturell yoghurt på stenar eller var man nu vill att mossan ska växa. Detta gör att mossan kommer att sprida sig fortare och man har fått en snygg inredningsdetalj i sin trädgård.

Dessa var några av de husmorstips som förhoppningsvis kommer vara till hjälp för att man ska få en snyggare och trevligare trädgård på ett miljövänligt och etologisk sätt. Så svårare än så här behöver det inte vara för att undvika att köpa dyra bekämpningsmedel och dylikt!

Inlägg Författare: karin

bizplan