Att handla ekologiskt och att även klä sig ekologiskt eller använda ekologiskt smink, har blivit en uppåtgående trend. Detta är egentligen inte så konstigt, även om det ibland kan gå till överdrift också. Här följer några trender på det ekologiska tänket som verkligen ligger i tiden just nu.

Mineralsmink

Att sluta handla djurtestat smink och istället välja klimatsmarta produkter, är något som fler och fler väljer. Detta inte bara för att mineralsminket faktiskt är bättre för känslig hud, men också för att varumärkena också ofta gör förpackningarna mer miljövänliga. Nu kommer mineralsminket och de naturliga kosmetikaprodukterna även att leta sig in på de stora kedjorna, vilket vittnar om hur efterfrågade de faktiskt är.

Köp av second hand

När konsumtionssamhället utökat de senaste årtionden, så har svaret blivit att slit-och-släng, nu ersatts av second hand-köp eller vintage. Många börjar även tillverka sina kläder själva, genom att sy om dem, eller sätta sin egen prägel på redan använda kläder eller inredning.

Även dem som inte tycker om att handla second hand, kan emellertid lämna in sina gamla kläder till många av de stora klädkedjorna, för att kläderna ska göra nytta och bli nya plagg. Återanvändning av kläder har blivit en klar trend och även textilier har blivit mer miljövänliga- såsom tencel, lyocell och fibrer från mjölk som kan skapa kläder. Den spanska maträtten “Ropa Vieja” kan numera få vem som helst att dra på smilbanden och undra vilka ingredienser som egentligen förekommer där…

Cykeltrafiken tar fart

Den som satt sin fot i Köpenhamn i Danmark, vet hur alla cykelvägar i staden utgör rena Autostradan. Från alla håll och kanter dyker det upp alla möjliga modegenrer av cyklar som man dra både en, två, tre och fyra personer. Det kan till och med röra sig om cyklar som ser ut som blandningar av bilar och barnvagnar till viss del. Detta fenomen sprider sig till andra delar av Europa och cykeltrafiken tar fart mer och mer. Cykling är ett fördelaktigt transportmedel då det både främjar motion och miljö.

Elen blir grönare

När elpriserna skjuter i höjden och det framkommer att många metoder är skadliga för miljön, har många hushåll bestämt sig för att ta saken i egna händer och utrusta sig med solpaneler, elbilar och bergvärme. Man försöker runt om i Europa använda sig av fler och fler miljövänliga alternativ för att förse alla människor med en grönare el. Vindkraften ökar betydligt, både i Sverige och i andra länder och förnybara energikällor kommer mer och mer.

Fordon på el

Att elbilar och elcyklar är här för att stanna, behöver man inte vara Einstein för att förstå. Men nu följer även båtarna i deras fotspår. Elbåtar och nya biobränslen poppar upp även för båtlivet, även om båtfolket fortfarande har en bit kvar innan de kan köpa elbåtar på löpande band.

Inlägg Författare: karin

bizplan