Att välja ekologiskt känns väldigt rätt, idag behöver vi alla göra det vi kan för att värna om vår miljö. Precis som vi behöver ta hand om våra barn, sidor som Bigbaby har bra, medvetna och högkvalitativa produkter för våra små. Men att köpa babyprodukter kan vara enklare än att se efter sina egna skönhetsprodukter, är det bara att välja en produkt som har ett EKO-märke på sig? Är vi verkligen snälla mot naturen då?

Att få skriva att en produkt är ekologisk gör att man behöver gå efter lagar, men tyvärr är dessa lagar väldigt få och väldigt tunna. Så om man verkligen vill göra både sig själv och miljön en tjänst så är det mycket bättre att kolla på innehållsförteckningen! Den visar små ledtrådar till de produkter som inte är miljövänliga, kolla även de som anser sig vara ekologiska så ser ni om det verkligen stämmer.

Först så se efter alla betäckningar som har PEG i sig, de som är syntetiska och parabener som är olika konserveringsmedel. Tack och lov finns det lag inom EU att tillverkarna måste skriva ut om de har parabener i sig, men skönhet på nätet kanske inte är från EU. Även alkohol, etanol och ethanol är alla miljöbovar som inte ska stå med på förteckningen, oavsett vilka bokstäver som kan stå framför eller bakom. Förutom PEG så är det också betäckningar som BEA, TEA, OC, OMC och PABA som man ska akta sig för. Alla dessa förkortningar är är konserveringsmedel, solskydd från syntetiska ingredienser och andra ämnen som gör sminket “bättre”, men faktum är att ämnena är väldigt farliga för hyn, den tar upp alla ämnen som läggs på den och vi får gifter i oss. Skönhetsprodukter kan vara lika bra fast det innehåller 95% naturliga eller ekologiska ingredienser!

Många märkningar ser seriösa ut men ofta är det krav på endast 10-20% av ekologiska ingredienser i dem! Se på seriösa hemsidor som apoteket.se som är väldigt hårda i sin märkning. Att lita blint på företag kan man tyvärr inte göra men vissa går att lita på, apoteket är en av dem. En annan märkning är COSMOS, så står det på innehållsförteckningen. De heter Soil Assosiation och har bra krav på sina märkningar. Det finns antingen Ekologisk som kräver att 95% är av naturliga eller ekologiska ingredienser. Sedan finns även märkningen Tillverkad av ekologiska ingredienser, då är det minst 70% av innehållet som är det.

Det är en riktig djungel av märkningar men förhoppningsvis så går utvecklingen på rätt håll eftersom alla är mer medvetna och har mer kunskap idag. Så i framtiden kommer fler produkter troligen vara mer ärligt märkta och lagen kommer också att bli bättre. Det gäller alla skönhetsprodukter, både för oss och våra barn.

Inlägg Författare: karin

bizplan