Man kan stöta på en hel del intimprodukter på marknaden både som man och kvinna. Många av dem har funnits i flera år och blivit kundernas favoriter men med tiden har frågan om ekologiska och miljövänliga produkter för underlivet kommit upp. Man kan i dag köpa intimprodukter både på apoteket, i erotikbutiker och på nätet. Men vilka alternativ finns det egentligen för den miljömedvetne?

Intimvårdande produkter

När det gäller intimtvålar, crémer med mera innehåller dessa ofta olika typer av oljor, parfymer och konserveringsmedel. Många av dessa ämnen är skadliga för miljön, och ibland är de inte heller särskilt bra för människan som använder dem. Men vad finns det för alternativ? Hos sajter som vuxen.se kan man köpa flera olika intimprodukter som både tar hänsyn till användaren och miljön. Här finns både parfymerade och parfymfria produkter som är fria från konserveringsmedel och konstgjorda parfymer.

Det händer också att allt fler börjar tillverka sina egna produkter för intimvård. Många väljer också att enbart använda vatten att tvätta sig med och liknande. En annan sak som blivit mycket populär, inte bara när det gäller matlagning utan också inom intimvård, är kokosolja som blandas med olika dofter. Det har också blivit populärt att sälja egentillverkade produkter inom just detta ämne.

Preventivmedel

När det gäller preventivmedel finns det en hel del olika metoder att välja bland. Det är dock så att inte alla är speciellt miljövänliga. Det forskas därför på möjligheten att ta fram mer miljövänliga och ekologiska alternativ för just detta. I många länder har så kallad naturlig familjeplanering blivit populärt. Det handlar helt enkelt om att kvinnan ska lära känna sin kropp så pass väl att hon vet när hon kan bli gravid och inte. Att förlita sig på dessa så kallade säkra perioder är dock inte helt säkert. Man skyddas till exempel inte mot könssjukdomar och det finns trots allt risk att bli gravid. Kvinnorna slipper dock använda till exempel p-piller som inte är ekologiska och som inte är fria från biverkningar. P-piller kan till exempel påverka fiskarna i haven när östrogen med mera kommer ut dit. Man har sett tydliga exempel där fiskar varken är av hankön eller honkön.

När det gäller till exempel kondomer innehåller de allra flesta varianter latex, och detta är också en av de största miljöbovarna. Plasten är farlig att tillverka och den är också svår att bryta ner när den använts. På marknaden kan man också finna ett fåtal miljövänliga och ekologiska kondomer, men dessa är ofta ganska mycket dyrare än vanliga, och de finns inte att få tag i överallt.

Ett annat, än mer miljövänligt alternativ är att sterilisera sig. Detta kan både män och kvinnor göra, men det är ett definitivt beslut. Man kan alltså inte ångra sig. Då kan ekologiska alternativ trots allt vara ett bra val till en början.

Inlägg Författare: karin

bizplan