Det är många som har problem med att huden är känslig och att man lätt får acne, eksem eller andra typer av problem. Torr eller fet hy är vanligt och trots att man testat alla möjliga sorters krämer så är det ingenting som funkar. En del är helt enkelt överkänsliga mot några av alla de ingredienser som finns i hudvårdsprodukter som inte är ekologiska. Produkter som innehåller alkohol kan till exempel vara irriterande för huden och man får därför prova sig fram till vad som passar för just ens egen hud. Att hitta hudvårdsprodukter som är ekologiska är något som har blivit enklare och enklare med åren. Efterfrågan på dessa produkter har ökat vilket gör att det tillverkas mer och fler kan köpa dem. I takt med att fler och fler blir medvetna och vill vara miljövänliga så blir det därför också mer inne med ekologiska produkter till huden. Tidigare hittade man oftast dessa produkter endast i hälsokostaffärer, medan de nu finns att köpa i nästan vilken livsmedelsbutik som helst.

Vad är ekologisk hudvård?

Kort sagt så är produkter som är ekologiska fria från ämnen som kan vara giftigt för miljön eller för ens egen kropp, ämnen som till exempel parabener, plaster, allergiframkallande ämnen och ämnen som inte kan brytas ned naturligt. I hudkrämer kan det också finnas hormonstörande ämnen som stör kroppens naturliga produktion av hormoner vilket kan få allvarliga konsekvenser. För att en produkt ska få kallas ekologisk ska den vara helt växtbaserad och gjord av naturliga ingredienser. Det får inte ha använts några bekämpningsmedel vid produktionen av dessa produkter. Några vanliga produkter som används i hudvård är till exempel avokado, kokosolja och havregryn. Även vissa blommor används inom hudvårdsproduktionen. Men man bör dock läsa innehållsförteckningen noggrant även om produkten man köpt är ekologisk. Reglerna för vad som får kallas ekologisk hudvård är inte lika hårda som reglerna för ekologisk mat, vilket betyder att det inte görs några kontroller. Därför är det viktigt att lära sig vilka ingredienser som verkligen är ekologiska så att man lär sig att ta reda på fakta själv inför köpet. Om man till exempel ska köpa en ny dkny parfym bör man därför titta noggrant på vad den innehåller först.

Är ekologiska produkter alltid bättre än de icke ekologiska?

Det är högst individuellt vad som fungerar för ens egen hud. Att någonting är ekologiskt och miljövänligt är tyvärr inte synonymt med att det är bra även för ens egen hud. Det bästa är att testa sig fram och känna efter vilken produkt som passar för en själv. Ibland kan man behöva testa många olika sorter innan man hittar rätt. Att använda miljövänliga produkter är dock alltid att föredra då man alltid bör tänka steget längre och värna om miljön och vara miljömedveten.

Inlägg Författare: karin

bizplan