Article 10

Många som bor inne i städerna eller har en trädgård, väljer att odla sina egna grönsaker om man inte har tillgång till en bondgård för att gå ut på fälten och plocka. Fler och fler väljer att odla grönsaker på balkongerna eller skaffa en liten kolonilott utanför staden för att skapa en liten odlingsplats och några fruktträd.

Val av växthus
När man ska välja ett växthus måste man tänka på hur stort hus man vill ha samt vad man ska odla i det. Ett alldeles för litet växthus skapar bara problem och det krävs minst 10 kvadratmeter eller mer för att det ska göra nytta. Vill man dessutom ha fruktträd och stora plantor där, måste det verkligen ha gott om plats. Sedan måste man även fundera på om växthuset ska värmas upp. Ett växthus måste också ha bra vädringsmöjligheter för även om de flesta växter vill ha det varmt, så är mer än 30 grader inte att rekommendera. Luften behöver vädras ut då och då för att frisk luft ska göra nytta för växterna och dessutom måste bin och humlor kunna komma in för att pollinera blommorna.

Val av material
Glas är det vanligaste materialet i växthus eftersom det släpper in ordentligt med ljus. Däremot är det mycket ömtåligt och kan lätt gå sönder så till ett alternativ kan man använda korrigerad plast som inte spricker på vintern som glas kan göra.

Placering
Ställ ditt växthus där det inte är för mycket skugga, d.v.s. nära stora träd och buskar. Solljus är A och O och det ska vara tillgängligt hela dagen. Placera den bredaste delen mot söder och se till att det inte står på en blåsig plats. Sedan är det bara att sätta igång och odla dina grönsaker eller vad det nu kan vara.

Inlägg Författare: karin

bizplan