Article 9

Som konsument kan det ibland vara lite knepigt att veta hur man ska gå tillväga för att sadla om till ekologiskt. Om man har vanan inne att handla vissa saker, kan detta mönster bli lite svårt att bryta direkt och det kan ta ett tag innan man har kommit in det ekologiska tänket. Sedan ska man också veta att man absolut inte behöver byta ut alla sina produkter till ekologiska. I många fall gör det konventionella och det ekologiska ingen större skillnad utan det har främst med miljön att göra. Vitaminer och mineraler finns det inte särskilt mycket mer av i det ekologiska men däremot är det relativt fritt från e-nummer och konstiga substanser som kan vara skadliga att få i sig.

Hur börjar man?
Om du inte är van att handla ekologiskt kan du med fördel gå långsamt fram. Vissa saker handlar också om din privata ekonomi och kanske har du helt enkelt inte råd att handla ekologiska produkter i alla kategorier. Börja med de väsentligaste varorna som mjölk-och mejeriprodukter för att sedan utöka successivt. Kaffe, bananer, bomull och mjölk är varor som ofta är riktiga miljöbovar och här kan du göra en insats. Även haven och fisken samt köttet är mycket bra att handla ekologiskt. Titta efter miljömärkningen MSC, till exempel eller KRAV-märkningen på kött. Detta visar att fisken är fiskad under korrekta omständigheter utan att man har tagit till några farliga metoder som hotar individer och arter och ekologiskt kött är mer fritt från antibiotika.

Börja odla själv?
För att spara pengar och dessutom bli lite stolt över dig själv, kan du leka trädgårdsmästare och odla hemma på balkongen eller i trädgården. Idag finns det massvis av växter som kan köpas i affärerna som är anpassade för att klara ett liv på balkongen. Man kan till och med odla potatis i en hink. Se bara till att ha tillräckligt med sol och undvik en alltför blåsig plats. Att odla sina egen bär och grönsaker ger inte bara motivation, det är bra för själ och hälsa och när du äter dem vet du garanterat vad du får i dig. Inga bekämpningsmedel eller skadegörare och inga dåliga arbetsförhållanden för de som har plockat av eller ned produkterna. Du är den enda du har att lita till och faktum är att en egen liten odling kan göra underverk för hälsan.

Inlägg Författare: karin

bizplan