Att välja ekologiskt i matbutiken har blivit något som allt fler har börjat göra och därför har även efterfrågan på ekologisk mat ökat. För den som har möjligheten att odla ekologiskt kan det vara en lukrativ verksamhet. Med hjälp av rätt hjälpmedel kan du både köpa och sälja ekologiska produkter i din närhet.

Samverka med grannarna

Bor du på en gård har du troligtvis grannar som sysslar med liknande verksamhet som du. Därför kan ni alla gå ihop för att köpa och sälja produkter av varandra istället för att köpa mat från matbutiken. På så vis gynnar ni den lilla lokala marknad som finns och får större möjligheter att utöka era verksamheter. Dessutom kan ni göra reklam för varandra genom att sälja varandras produkter eller lägga ett gott ord för varandra.

Även om produkterna inte är ekologiska är det viktigt att stötta närodlade produkter, vilket bidrar till att stärka lokala bönder. På grund av att billig och importerad mat dominerar i matbutiken gör det vår matproduktion i Sverige mycket beroende av en skör matkedja.

Med rätt hjälpmedel kommer man långt

Ska du bedriva en verksamhet med ekologiskt jordbruk är det viktigt att ha rätt verktyg och hjälpmedel för att kunna bedriva en verksamhet i en tillräckligt stor skala för att det ska vara ekonomiskt gynnsamt. Med hjälp av en traktor och en ATV-kärra kommer man långt. Det är nämligen viktigt att kunna sköta och bruka jorden ordentligt för att kunna få god avkastning på sina produkter, oavsett om man odlar ekologiskt eller inte.

Inlägg Författare: karin

bizplan