Vill du göra helgfirandet mer ekologiskt? Även om man i vardagen gått över till ekologiska produkter, är det lätt att trilla in i gamla hjulspår så snart en storhelg närmar sig. Då köper vi det vi brukar och firar på rutin, snarare än att fortsätta byta ut konventionella produkter mot ekologiska alternativ. Att göra påsken ekologisk och miljövänlig är dock ganska enkelt. Såhär kan du göra:

 

Påskgodiset

Ingen påsk utan godsaker, förstås. Men måste vi köpa gigantiska ägg med kilovis av billigt lösgodis? Nej, självklart fyller vi våra Påskägg med ekologiska läckerheter, som små ägg i fin choklad, hemmagjorda mangobollar, ekologiska geléägg, gammaldags karameller och pastellfärgade surisar. Det finns numera ett stort utbud av ekologiskt godis och oavsett om man gillar sött, surt, salt eller choklad finns det mycket att välja på. Vill man inte ha godis kan man lägga annat kul i påskägget, till exempel popcorn eller ekologisk torkad frukt.

 

Påskpyntet

Påskfjädrarna har varit i hetluften flera gånger de senaste åren. Det har framkommit att fåglarna far illa och många väljer därför mer miljövänliga alternativ. Till de hör syntetiska fjädrar, färgade ulltussar eller etiskt plockade fjädrar. Flera personer som har fåglar har plockat de fjädrar fåglarna själva har tappat och sålt dem som påskfjädrar, vilket är en mycket djurvänligare alternativ än de konventionella fjädrarna vi köper i butiken. Påskpynt innebär också en hel del plast. Våga strunta i det och satsa dels på pynt som håller länge, till exempel porslin fyndat på loppis, dels sådant som i sig är miljövänligt, till exempel växter. Beroende på årstiden kan du plocka in lite blåbärsris och sätta i en vas eller ta in videkissar. Buketter med vårblommor, till exempel påskliljor, känns fint runt påsk och finns att köpa från ekologiska odlingar (om du inte har tur att påsken är sen och du kan plocka dem i trädgården). Låt gärna barnens hemmagjorda påskpynt komma fram varje år: tuppar utklippta i papper, små flörtkuleharar, påskkärringar i tyg och kycklingar i tovad gul ull.

Påskmaten

Till påsk äter vi mycket ägg och då är det extra viktigt att tänka på var äggen kommer ifrån och hur hönorna har det. Om du inte har möjlighet att köpa från någon du känner eller från en närbelägen gård där du själv kan se hur hönorna har det, är det bäst att välja ekologiska ägg i butiken. Välj även miljömärkt lax och sill till påskbuffén. Färska grönsaker är gott och för många hör sparris och rädisor påsken till. Men om påsken infaller tidigt är inte de grönsakerna i säsong i Europa och då är det mer miljövänligt att välja något annat till påskbordet, för att slippa långa transporter. Det finns många, fräscha vegetariska och ekologiska rätter att bjuda på till påsk.

Inlägg Författare: karin

bizplan