Article 8

Alla talar om hur bra och fördelaktigt det ekologiska jordbruket och denna produktion är. Men finns det några nackdelar och i så fall, vilka är dem? Det kan du ta reda på genom att läsa vidare. Flera heta debatter har faktiskt blossat upp och påpekat att det ekologiska jordbruket inte alls är speciellt fördelaktigt som kan kunde ha trott. Naturligtvis gäller det att väga allt för och emot och ta till sig av båda perspektiven.

Högre pris
Många kanske inte bryr sig ett dugg om priset, men det är trots allt en viktig faktor när gemene man ska ge sig ut och handla till hela familjen. Om alla skulle handla ekologiskt skulle förmodligen priserna gå ned en aning men om man nu tittar på det som är för tillfället, ser man att ekologiska produkter är dyrare. De som odlar produkterna har också högre omkostnader, vilket märks på priserna.

Förruttnelse
Ekologiska produkter, åtminstone när det gäller livsmedel, håller inte lika länge som konventionella varor. Detta just för att man har lagt till så många kemiska ämnen som håller de färska längre. Samtidigt är det ju också dem man vill ifrån, inte sant?

Mindre sortiment i butikerna
Du som enbart vill handla ekologiskt, kan ha svårt att hitta alla varor som du är ute efter i de vanliga butikerna och i de mindre städerna eller på landsbygden kanske det inte finns någon ekologisk butik överhuvudtaget, annat än längre bort. I små självständiga butiker måste man dessutom lägga på en betydligt större summa för att gå med vinst och detta märks av i plånboken varje månad. De “få” varor i ekologisk produktion som du hittar i de vanliga matvarubutikerna är inte lika omfattande i mängd som de konventionella och detta gör att du kan vara tvungen att leta längre för att få det du vill ha.

E-coli föroreningar
E-coli är en bakterie som finns i djurens tarmar och som kan föras över till människan via kosten. Ekologisk mat är inte helt fri från dem och flera analyser har påvisat att många varor faktiskt har detta i sig.

Många forskare har publicerat studier och menar också att om man helt och hållet skulle ställa om hela jordbruket till ekologiskt, så skulle endast hälften så mycket mat produceras mot vad som görs idag. Man påstår också att det är de konventionella grödorna som tar upp mer koldioxid och att de därför ger mer skörderester som senare kan användas som mull. Poängen är alltså att belysa att miljön skulle kunna förstöras ännu mer om allt vore ekologiskt odlat.

Inlägg Författare: karin

bizplan